29.11.2022. 29.11.2022.

Crna škrinja
Obitelj Brlić je vrlo važna za povijest hrvatskog naroda. Poznavajući povijest obitelji možemo shvatiti i proces stvaranja građanskog staleža u Brodu. Obitelj je svoj put ka tom staležu započela trgovinom, ali uvijek je ulagala u obrazovanje svojih potomaka.
Sklonost knjizi i literarnoj riječi prenosila se s generacije na generaciju. Izdvajamo to na primjeru Ignjata Alojzija Brlića (1795. – 1855.). Pošavši u Beč 1815. godine po nabavku robe za trgovinu, vraća se sa nekoliko desetaka sanduka knjiga. Po predaji Ivane Brlić Mažuranić, u jedan takav kovčeg stalo je i do 200 tomova knjiga. Bili su to temelji prve knjižare u gradu.
U Kući Brlić nalazi se takav jedan sačuvan kovčeg.

Crna škrinja Obitelj Brlić je vrlo važna za povijest hrvatskog naroda. Poznavajući povijest obitelji možemo shvatiti i proces stvaranja građanskog staleža u Brodu. Obitelj je svoj put ka tom staležu započela trgovinom, ali uvijek je ulagala u obrazovanje svojih potomaka. Sklonost knjizi i literarnoj riječi prenosila se s generacije na generaciju. Izdvajamo to na primjeru Ignjata Alojzija Brlića (1795. – 1855.). Pošavši u Beč 1815. godine po nabavku robe za trgovinu, vraća se sa nekoliko desetaka sanduka knjiga. Po predaji Ivane Brlić Mažuranić, u jedan takav kovčeg stalo je i do 200 tomova knjiga. Bili su to temelji prve knjižare u gradu. U Kući Brlić nalazi se takav jedan sačuvan kovčeg.

Zanimljivosti