Koji hrvatski roman ima najviše objavljenih izdanja? 05.07.2022.

Ako se upitate koji hrvatski roman ima najviše objavljenih izdanja i koji roman je prodro najdalje u svijet te ima najviše prijevoda onda bi u ovoj sobi mogli naći odgovor.

Da, to je mali dječji roman Ivane Brlić-Mažuranić Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Do danas ima 220 izdanja a preveden je na 28 jezika.

Malo je onih posjetitelja ove spomen-kuće koji nemaju svoj vlastiti primjerak Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića. Međutim, jeste li znali da se vaši primjerci Šegrta Hlapića razlikuju? Postoje, naime, četiri verzije romana i one su poslužile kao predlošci za sva ostala izdanja. Želite li doznati koji je predložak Vašeg primjerka Šegrta Hlapića lako ćete to sami ustanoviti dovoljno je potražiti odgovarajuće mjesto u romanu.

Tako, siromah košarač broji novce u limenom tanjuru. Ako je nabrojao 6 kruna onda Vaš primjerak romana ima izvor u prvom izdanju iz 1913.

Ako je nabrojao tri forinta onda je to izdanje napravljeno prema kritičkom izdanju iz 2010.

Ako svaka Markova guska vrijedi tri stotine kruna onda je Vašemu primjerku predložak Kuglijevo izdanje iz 1922.

Ako je Hlapić putem nabrao lijepu kitu poljskoga cvijeća: crvenoga maka i bijelih ivančica onda je predložak Horvatovo izdanje iz 1941.

Zanimljivosti